QUIZtion 2013: Current Events

19 01 2013

THINK YOU’RE updated? Take this current events quiz. Good luck!


1: Police Supt. Hansel Marantan was the leader of a group of police and military personnel who killed 13 people in a checkpoint in Atimonan, Quezon. When he reportedly refused to subject himself to the fact-finding team formed by the Philippine National Police, what did DILG Sec. Mar Roxas say?
A: “Siguro huwag na siyang mag-drama…”
B: “Dapat tigilan na ang emote…”
C: “’Hindi mo ko madadaan sa katigasan ng ulo…”
D: “Ayaw niyang pa-imbestiga? Ansabe?”

2: As the debate over our esteemed senators’ million peso-bonus rages on, this lawmaker revealed, “All I can say is, isang senador lang ‘yong mga maids sa bahay sa Senate naka-payroll, ‘yong asawa, may grocery allowance sa Senate at ‘yong satellite office rental, sarili niyang property.”
A: Sen. Juan Ponce Enrile
B: Sen. Antonio Trillanes IV
C: Sen. Miriam Defensor-Santiago
D. Sen. Panfilo Lacson

3: In the Oscar-nominated film, ‘Life of Pi,’ what Philippine city was mentioned twice?
A: Cebu
B: Manila
C: Zamboanga
D: Puerto Princesa

4: The Commission on Elections recently cut the airtime allowed for candidates’ commercials. For a candidate running for a national post, how many minutes of TV airtime are allowed?
A: 120
B: 180
C: 150
D: 200

5: Pope Benedict XVI – @pontifex on Twitter has more than 1.4 followers to date. How many Twitter accounts does he “follow?”
A: 7
B: 8
C: 9
D: 10

6: Of these three: mestiza, chinita or pure Pinay, what do most Filipino men prefer according to FHM’s Year-End Sex Survey?
A: Chinita
B: Mestiza
C: Pure Pinay
D: A and B (even)
7: Last Thursday at Camp Aguinaldo, who opened his speech by greeting President Aquino, former President Fidel Ramos, Vice President Jejomar Binay, and “the Honorable Executive Secretary Paquito Diaz… ?”
A: Incoming AFP Chief of Staff Lt. Gen. Emmanuel Bautista
B: DILG Secretary Mar Roxas
C: Outgoing AFP Chief of Staff Gen. Jessie Dellosa
D: Defense Secretary Voltaire Gazmin

8: A lawmaker posted a photo of him with sexy actress Cristine Reyes. He tweeted: “With a crush of mine.” Who’s the lawmaker?
A: Koko Pimentel
B: Sonny Angara
C: JV Ejercito
D: Teddy Casiño

9: According to World Health Organization, what’s the world’s fastest-spreading tropical disease?
A: Rabies
B: HIV/AIDS
C: Dengue
D: Amoebiais

10: In his recent much talked-about interview with Les Misérables star Anne Hathaway, entertainment editor and Startalk host Ricky Lo asked: “Would you like to invite your fans in the Philippines to watch your movie?” Anne replied:
A: “No, thanks. Let’s just get this interview over and done with.”
B: “Fans are fans. Whether I invite them or not, they’ll probably watch.”
C: “Why don’t you invite them? I think they’d much rather hear it from you.”
D: “Oh please. You’ve mentioned the Philippines twice or thrice already! Stop!”
———————————-
“People make events into stories. Stories give events meaning.”
~Scarlett Thomas

Answers:
1: A 2: D 3: B 4: A 5: B 6: A
7: C 8: A 9: C 10: C

Sound Bites
“I didn’t invent the culture, but I didn’t try to stop the culture.”
~Lance Armstrong on doping

Have a great weekend!





WORD WAR

17 01 2013

IN A HUGE gathering in Cebu City the other day, President Aquino openly campaigned for the Liberal Party coalition’s senatorial candidates – much to the delight of the candidates who attended this year’s first ever miting de avance.

humpydumpy_5
Have you seen the TV advertisement of the United Nationalist Alliance? According to UNA spokesperson and Navotas Rep. Toby Tiangco, that is “not premature campaigning.” Like their rivals in the LP coalition, Tiangco is NOT insulting the public’s intelligence. He’s assuming we don’t have any.

President Aquino says UNA was first to launch its TV ad and campaign sorties because the party has more to prove. UNA retaliated by saying LP candidates were lagging in pre-election surveys despite the airing of their TV ads as early as August 2012. The public is now confused. Who’s pot, who’s kettle?

Chilly
Did you notice the weather? PAGASA says we will experience cooler mornings until March. Hopefully, this cools off Senator Miriam and Senator Enrile.

Sen. Miriam Defensor-Santiago said Senate President Enrile was being “malicious” when he mentioned during an interview her low grade in the bar exam. Just so you know, Santiago did not top the bar after scoring only 78 percent. To be fair, that rating is still impressive… on Rotten Tomatoes.

miriam
Karen Davila’s interview with Senator Santiago the other day was so intense her blood pressure shot up… to twice her bar exam rating.

According to Sen. Panfilo Lacson, Senator Miriam Defensor-Santiago is a “crusading crook” who “doesn’t have a single shred of integrity in her veins and moral ascendancy over any mortal on earth.” To which, Bubby Dacer’s ashes replied, “Sige! Ikaw na, ikaw na ang ubod nang linis! Perfect ka eh.”

laceLance Armstrong
Appearing on ‘Oprah,’ disgraced cyclist Lance Armstrong has come clean, and admitted he had told us lies. Can we ask ‘Oprah’ to invite as guest those cops involved in the Atimonan shooting?

Or maybe, she could invite Sen. Juan Ponce Enrile and talk about that fake ambush in 1972.

Lance Armstrong has apologized to his advertisers for concealing the truth. When will some advertisers apologize to the buying public for telling us lies?

Liquor Ban
The Metro Manila Department Authority has asked the Commission on Elections to extend the 2-day liquor ban to 45 days. Or as Baron Geisler would call it, “Harsh!”

Wikipedia
Launched in 2001, Wikipedia announced that it just turned 12 last January 15. If I were you though, I wouldn’t trust this piece of information. Try another source.
———————————————————
“You don’t win battles with hate. Anger and hate can make you brave, make you strong, but they also make you stupid. You end up tripping over your own two feet.” (Hadrian)”
― Michael J. Sullivan, Theft of Swords

Sound Bites
“Kung di ba malisyoso yung tao na ‘yon, pati ‘yon (bar exam issue) isasama niya sa debate? Ang debate tungkol sa P2 million na rinegalo niya sa mga senador. Bakit dadalhin niya kung saan saan? What about you? What if I say you have body odor? Wala nang katapusan ‘yan?”
~Sen. Miriam Defensor-Santiago on Senate President Juan Ponce Enrile (via ANC’s Headstart)

“She’s crusading crook” who “doesn’t have a single shred of integrity in her veins and moral ascendancy over any mortal on earth.”
~Sen. Panfilo Lacson on Sen. Miriam Defensor-Santiago

Have a great weekend!

I am on Twitter: @HecklerForever.





SHARPSHOOTERS

7 01 2013

The Philippine National Police denied there was foul play in the killing of at least 13 suspected members of a gun-for-hire syndicate in Atimonan, Quezon. A victim’s relative insisted it was a “rubout.” Police said it was a “shootout.” Carlo J. Caparas said it’s a potential box office hit.

With the highest aggregate score, President Aquino bested more than 100 generals and other police and military officers to win the executive category of “Games of the Generals 2013” – a shooting competition. In second place were cops from Atimonan, Quezon.

Following the spate of gun-related violence, Congressman Orlando Fua called on President Aquino to give up his gun. But there was little likelihood that the President would budge. Malacañang says the request is rather personal. It’s like asking Fua to give up his pork barrel.

One of those killed in Atimonan, Quezon was Supt. Alfredo Perez Consemino, chief of operations of Police Regional Office in Mimaropa. The PNP has denied rumors that an Akbayan member will be appointed as caretaker.

Kawit Stash
The Philippine National Police discovered that the gunman who killed 8 and wounded 12 in a shooting rampage in Kawit, Cavite had a stash of high-powered firearms. The PNP also discovered that the gunman’s role model was political adviser Ronald Llamas.

Promising
London-based luxury travel magazine Conde Nast Traveler named the Philippines as one of the “Destinations to Watch in 2013.” The magazine identified Palawan, Bicol and Siargao as places to visit – while Kawit, Kalookan and Atimonan were named places to avoid.

Total Ban
The Department of Health is pushing for a total ban on firecrackers. Meanwhile, firecracker manufacturers are calling for a total ban on Dr. Eric Tayag’s dance moves.

SottoHacked
Tito Sotto’s website has been defaced. The hackers told Sotto, “You cannot shut us up.” To which, Sotto replied, “Ako rin.”

Overseas
A 26-year-old social media activist was sentenced to two years in prison for reportedly “insulting” Kuwait’s emir. I don’t think that’ll happen in the Philippines. Here, we don’t insult leaders and politicians. We describe them.

In LA, Playboy boss Hugh Hefner, 86 married his girlfriend, Crystal Harris, 26. Harris was quick to deny she’s necrophiliac.

In Saudi Arabia, a 90-something-year-old man married a 15-year-old girl. And Hugh Hefner was like, “Hiyang-hiya naman ako sa ‘yo!”

In Washington DC, President Barack Obama nominates John Brennan as CIA Director – a position originally reserved for David Estes – until he was killed in a terrorist attack at CIA headquarters.

Phone Problem
My new phone autocorrects a number of words I type. This morning, it autocorrected ‘pork’ to ‘Congress.’ I have no idea why.

January 8
The 8th of January marks the end of the 2012 Metro Manila Film Festival. In other news, feng shui experts say 8 is a lucky number. I agree.

January 9: Feast of the Black Nazarene

nazareno

“Violence is an evil thing, but when the guns are all in the hands of the men without respect for human rights, then men are really in trouble.”
~ Louis L’Amour, The Daybreakers

Sound Bites
“Ang alam ko sa ‘basura’ ay mabaho, iniiwasan, hindi pinupuntahan at nilalalangaw! Ganun ba ang ginawa ng tao sa pelikulang Sisterakas?”
~Wenn Deramas, Director, Sisterakas

I am on Twitter: @HecklerForever.

[Photo: Toonpool.Com, Philippine Trivia.Com]








Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 109,512 other followers

%d bloggers like this: